W dzisiejszym artykule dowiesz się na co zwrócić uwagę tworząc jadłospis dla seniorów.
Schorzenia osób starszych
Nawodnienie organizmu
Regularne posiłki
Zapotrzebowanie energetyczne
Pełnowartościowe składniki
Schorzenia osób starszych
Dobrze skomponowana dieta osób starszych powinna uwzględniać towarzyszące schorzenia, takie jak np. cukrzyca, brak uzębienia, choroby układu pokarmowego, niedobory witamin i minerałów lub przebyte zabiegi chirurgiczne. W przypadku poważnych chorób warto zaproponować rodzinie podopiecznego kontakt z dietetykiem, który ułoży zbilansowany i bezpieczny jadłospis.
Nawodnienie organizmu
U osób starszych istnieje większe ryzyko odwodnienia organizmu, jest to wynikiem m.in. przyjmowania moczopędnych leków, zmniejszonej wydolności nerek lub braku apetytu oraz pragnienia. Zaleca się, aby senior pił dziennie min. 2 litry wody mineralnej lub ziołowych naparów. Jadłospis warto wzbogacić również o zupy oraz owoce i warzywa z wysoką zawartością wody, takie jak: ogórki, pomidory, arbuzy, ananasy, papryki czy truskawki.
Regularne posiłki
Osoby starsze powinny spożywać od 4 do 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, między którymi należy zachować 2-3 godzinne odstępy. Dzięki regularnym porom jedzenia organizm może przyzwyczaić się do pewnego rytmu, a to przełoży się na prawidłowe trawienie pokarmu, czego konsekwencją będzie lepsze samopoczucie naszego podopiecznego. Pamiętajmy, że seniorzy to osoby, które miewają problemy z apetytem – częstsze, ale mniejsze objętościowo posiłki są więc dobrym sposobem na walkę z zaburzeniami łaknienia.
Zapotrzebowanie energetyczne
Jeśli posiłki spożywane przez seniora będą posiadały deficyt kaloryczny, to następstwem może być niedożywienie prowadzące do: wyniszczenia organizmu, upośledzenia odporności, anemii oraz zaburzeń układu nerwowego. W przypadku nadmiaru zapotrzebowania energetycznego nasz podopieczny jest narażony na otyłość, której skutkiem może być: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca lub osteoporoza. Dlatego układając dietę dla osoby starszej, warto zaproponować rodzinie podopiecznego wizytę u dietetyka, który na podstawie płci, wieku oraz aktywności fizycznej wyliczy odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne.
Pełnowartościowe składniki
Staraj się wybierać pełnowartościowe, zdrowe, nieprzetworzone produkty. Jadłospis powinien być bogaty w potrawy zawierające:
- Witaminę A – pozytywnie wpływa na wzrok oraz wzmacnia układ immunologiczny.
- Witaminę B12 – wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, krwionośnego oraz mózgu.
- Witaminę C – wspomaga układ odpornościowy.
- Wapń – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości.
- Błonnik pokarmowy – zmniejsza poziom cholesterolu, wspiera pracę układu trawiennego oraz reguluje rytm wypróżnień.
- Żelazo – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego.
- Magnez – wspomaga koncentrację, minimalizuje ryzyko arytmii serca i nadciśnienia tętniczego oraz pozytywnie wpływa na pracę szarych komórek.
Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa pozytywnie na stan zdrowia oraz komfort życia Twojego podopiecznego. Dlatego pracując jako opiekunka osób starszych musisz zwrócić koniecznie uwagę na przygotowywane posiłki. Jesteśmy przekonani, że dzisiejsze wskazówki pomogą Ci ułożyć pełnowartościowy, zdrowy jadłospis dla seniora.
Więcej ciekawych artykułów dotyczących pracy jako opiekunka osób starszych w Niemczech znajdziecie na naszym blogu lub na Instagramie.