Dowiedź się, na jakie objawy u podopiecznego warto zwrócić uwagę będąc opiekunką osoby starszej oraz jakich produktów szukać, aby były bezpieczne dla cierpiącego na celiakię
Objawy celiakii
- Układ pokarmowy
- wzdęcia brzecha,
- biegunki,
- zaparcia,
- bóle brzucha.
- Skóra
- wypryski,
- nawracające afty,
- trądzik,
- łupież,
- łamliwe i wypadające włosy,
- egzema,
- łuszczyca,
- Układ neurologiczny
- migreny,
- napadowe bóle głowy,
- drżenie rąk i nóg,
- zaburzenia równowagi,
- zaburzenia w odczuwaniu smaku i węchu,
Dlaczego warto sprawdzić czy to nie celiakia?
Ze względu na nietypowe objawy, które często kojarzone są z innymi chorobami, celiakia może postępować nawet przez naście lat, stopniowo wpływając na funkcjonowanie całego organizmu. Nieleczona choroba trzewna może prowadzić do:
- zaburzeń wchłaniania w jelicie, powodując np. osteoporozę lub anemię,
- zaburzeń psychicznych, np. drażliwości, apatii a nawet stanów depresyjnych,
- pogorszenia koordynacji ruchów kończyn,
- podwyższonego ryzyka wystąpienie chorób nowotworowych: jelita cienkiego, przełyku i/lub gardła.
Odstawienie glutenu metodą leczenia
Jeśli jesteś opiekunką seniora, u którego zdiagnozowano celiakię, przygotowując dla niego posiłki musisz liczyć się z rygorystycznym przestrzeganiem diety bezglutenowej. Nawet niewielka ilość tego białka w diecie może prowadzić do niebezpiecznych powikłań.
Czego więc unikać a czego szukać?
Źródłem glutenu jest pszenica i jej odmiany (durum, orkisz, płaskurka), żyto, pszenżyto i jęczmień.
Na szczęście rynek produktów bezglutenowych z roku na rok sukcesywnie się powiększa i odwiedzając popularne sklepy sieciowe w Niemczech, nie będziesz miała problemu, aby zapatrzeć się w produkty bezpieczne dla cierpiących na celiakię. Z powodzeniem znajdziesz chleby, makarony czy słodycze z przekreślonym symbolem pszenicy i/lub dopiskiem gluten free.
Jeśli potrzebowałabyś prześledzić skład produktu, aby upewnić się czy jest bezglutenowy, poniżej znajdziesz przydatne słówka.
- Składniki – die Zutaten,
- pszenica – der Weizen,
- żyto – der Roggen,
- jęczmień – die Gerste,
- bezglutenowy, bez glutenu – glutenfrei,
- produkt bezglutenowy – Dieses Produkt ist glutenfrei / glutenfreies Produky,
- może zawierać śladowe ilości glutenu – Kann Spuren von Gluten enthalten,
- może zawierać gluten – Kann Gluten enthalten.