CELIAKIA – najważniejsze informacje dla opiekunki osób starszych

CELIAKIA – najważniejsze informacje dla opiekunki osób starszych
Celiakia to choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się genetycznie uwarunkowaną nietolerancją glutenu – białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wbrew powszechnej opinii celiakia, zwana również chorobą trzewną, nie dotyczy tylko dzieci. U osób, które maja do niej predyspozycje może ujawnić się w każdym wieku. W tej chwili najczęściej diagnozowana jest u pacjentów pomiędzy 30. a 50. rokiem życia, jednak warto wiedzieć, że dość często choroba ta wykazuje nietypowe objawy przez co jej zdiagnozowanie jest utrudnione.

Dowiedź się, na jakie objawy u podopiecznego warto zwrócić uwagę będąc opiekunką osoby starszej oraz jakich produktów szukać, aby były bezpieczne dla cierpiącego na celiakię

 
Objawy celiakii


  • Układ pokarmowy
Co ciekawe tylko ok. 30% osób cierpiących na chorobę trzewną ma objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak:
  • wzdęcia brzecha,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • bóle brzucha.
Ze względy na niespecyficzne objawy, celiakia często mylnie diagnozowana jest jako zespół jelita drażliwego lub alergia pokarmowa.
  • Skóra
Zmiany skórne takie jak:
  • wypryski,
  • nawracające afty,
  • trądzik,
  • łupież,
  • łamliwe i wypadające włosy,
  • egzema,
  • łuszczyca,
mogą również świadczyć o nietolerancji glutenu. 
  • Układ neurologiczny
Ponieważ mało kto kojarzy objawy ze strony układu neurologicznego z celiakią, bardzo często diagnozowane są one zupełnie inaczej. Jeśli u swojego podopiecznego obserwujesz:
  • migreny,
  • napadowe bóle głowy,
  • drżenie rąk i nóg,
  • zaburzenia równowagi,
  • zaburzenia w odczuwaniu smaku i węchu,
warto zasugerować jego rodzinie diagnostykę w kierunku choroby trzewnej. Nawet 50% osób u których diagnozowana jest celiakia, odczuwa objawy ze strony układu nerwowego.

 
Dlaczego warto sprawdzić czy to nie celiakia?


 Ze względu na nietypowe objawy, które często kojarzone są z innymi chorobami, celiakia może postępować nawet przez naście lat, stopniowo wpływając na funkcjonowanie całego organizmu. Nieleczona choroba trzewna może prowadzić do:
  • zaburzeń wchłaniania w jelicie, powodując np. osteoporozę lub anemię,
  • zaburzeń psychicznych, np. drażliwości, apatii a nawet stanów depresyjnych,
  • pogorszenia koordynacji ruchów kończyn,
  • podwyższonego ryzyka wystąpienie chorób nowotworowych: jelita cienkiego, przełyku i/lub gardła.
 
Odstawienie glutenu metodą leczenia


 Jeśli jesteś opiekunką seniora, u którego zdiagnozowano celiakię, przygotowując dla niego posiłki musisz liczyć się z rygorystycznym przestrzeganiem diety bezglutenowej.  Nawet niewielka ilość tego białka w diecie może prowadzić do niebezpiecznych powikłań.

 
Czego więc unikać a czego szukać?


Źródłem glutenu jest pszenica i jej odmiany (durum, orkisz, płaskurka), żyto, pszenżyto i jęczmień.
Na szczęście rynek produktów bezglutenowych z roku na rok sukcesywnie się powiększa i odwiedzając popularne sklepy sieciowe w Niemczech, nie będziesz miała problemu, aby zapatrzeć się w produkty bezpieczne dla cierpiących na celiakię. Z powodzeniem znajdziesz chleby, makarony czy słodycze z przekreślonym symbolem pszenicy i/lub dopiskiem gluten free.


 Jeśli potrzebowałabyś prześledzić skład produktu, aby upewnić się czy jest bezglutenowy, poniżej znajdziesz przydatne słówka.
  • Składniki – die Zutaten,
  • pszenica – der Weizen,
  • żyto – der Roggen, 
  • jęczmień – die Gerste,
  • bezglutenowybez glutenu – glutenfrei,
  • produkt bezglutenowy – Dieses Produkt ist glutenfrei /  glutenfreies Produky,
  • może zawierać śladowe ilości glutenu – Kann Spuren von Gluten enthalten,
  • może zawierać gluten – Kann Gluten enthalten.


Więcej ciekawych artykułów dotyczących pracy opiekunki osób starszych w Niemczech oraz wiążących się z tym wyzwań znajdziesz na naszym blogu lub Instagramie. Jeśli natomiast szukasz pracy skontaktuj się z Nami lub sprawdź aktualne oferty pracy tutaj lub na Facebook.
Related Posts
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner